Februari 2022.
Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van digitale assets en relevante macro-economische ontwikkeling.
KEY TAKEAWAYS
- Macro-economische angst en nervositeit drukken de internationale koersen en geven een extra impuls aan de toch al oplopende inflatie.
- Een 25 punts rentestijging lijkt in geprijsd, maar onzekerheid heerst in aanloop naar de FED meeting van 16 maart.
- Hoge volatiliteit, mixed signals en on-chain analyse tonen een wispelturige markt. Crypto miners zijn terughoudend.
- Bitcoin toont zich vooralsnog geen hedge of safe haven.
- Blockchain toont haar kracht met transparantie en traceerbaarheid van assets bij hacks.
- Kapitaal blijft in toenemende mate naar digitale assets vloeien.
- In het conflict tussen Rusland en Oekraïne spelen digitale assets en belangrijke rol.
Macro-economische ontwikkelingen
De maand Februari staat voor de internationale beurzen vooral in het teken van de escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. De S&P500 en de Nasdaq noteerde op 24 Januari de laagste stand sinds Mei 2021 met respectievelijk 4.115 en 13.070 basispunten.
Net op het moment dat de pandemie enigszins onder controle lijkt te komen, staan we aan de vooravond van een nieuwe periode van onzekerheid vanwege een oorlog in Europa tussen Rusland en Oekraïne. Zware economische sancties vanuit de hele wereld tegen Rusland en de oplopende prijzen voor energie en voedsel lijken de toch al stijgende inflatie nog een extra impuls te geven.
Fundamentele internationale handelsbetrekkingen staan onder druk en zullen voor een groot deel opnieuw ingeregeld moeten worden nu Rusland en haar economie in een isolement terecht lijken te komen.
Een lange periode van economische groei lijkt te stagneren en de Amerikaanse obligatiemarkt vertoond momenteel zelfs signalen van een op handen zijnde recessie. Het verhogen van de rente in de huidige periode van vertraagde groei zou de economie verder kunnen schaden. Daarentegen, als de inflatie blijft oplopen, dan kan dit leiden tot sociale onrust en wanbetalingen van openstaande leningen. Een verzachtend effect voor de inflatie in Amerika is dat de dollarkoers momenteel erg sterk is en stijgt. Een sterke dollar drukt de oplopende inflatie omdat belangrijke commodity’s zoals olie en graan veelal in dollars worden verhandeld.
Op 10 Februari worden de inflatiecijfers in Amerika bekend gemaakt en op 16 Maart zal de FED naar verwachting meer duidelijkheid gaan geven over eventuele rentestijgingen om daarmee de inflatie te drukken. Een rentestijging van 25 basispunten lijkt in de huidige koersen van de financiële markten te zijn in geprijsd, maar met de toenemende inflatie is een stijging naar 50 basispunten een mogelijkheid en daarmee is een verdere val van de financiële markten niet uitgesloten.
Digitale assets
Heel even leek het er op dat Bitcoin wat signalen vertoonde van een mogelijke “decoupling” van BTC ten opzichte van de “risk-on” aandelen markten, met name de Nasdaq. In de dagen vlak na de inval van Rusland in Oekraïne bewoog Bitcoin tijdelijk onafhankelijk.
Echter, de algehele correlatie met risk-on assets is met 0,76 nog steeds positief. De correlatie met goud is daarentegen nog steeds negatief. Wat een signaal is dat BTC vooralsnog niet wordt gezien als een potentiele “safe haven”, maar vooral nog steeds als een “risk-on” asset.
Fidelity en Grayscale lanceren Bitcoin ETF’s en er vloeit steeds meer kapitaal in de markt. Polygon haalt 450 miljoen dollar op bij o.a. Sequoia Capital en Softbank voor hun web3 plannen.
De exchange FTX haalt 400 miljoen dollar op tegen een waardering van 32 miljard, Venture Capital fonds 776 haalt 500 miljoen dollar uit de markt om te investeren in crypto startups en Opensea haalt 300 miljoen op voor groei in het NFT domein.
Begin Februari werd de markt opgeschrikt door een 320 miljoen dollar hack op het Wormhole Network, een bridge netwerk van Solana voor DeFi projecten. De fondsen zijn ondertussen vergoed. Daarnaast heeft de Amerikaanse overheid voor ongeveer 3.6 miljard dollar aan crypto assets in beslag genomen die onderdeel waren van een grootschalige hack van de Bitfinex Exchange in 2016. De daders zijn gearresteerd. De inbeslagname toont aan hoe transparant en traceerbaar blockchain transacties zijn.
De Amerikaanse president Biden staat op het punt om een “executive order” uit te brengen waarin hij komt met een overheidsstrategie ten aanzien van het crypto domein en waarbij hij de federale overheid meer macht wil geven om regelgeving te maken voor digitale assets.
Tot slot spelen digitale assets ook in het conflict tussen Rusland en Oekraïne een rol. De Oekraïense regering ontving miljoenen aan bitcoin donaties, maar tegelijkertijd zijn er zorgen dat Rusland bitcoin gebruikt om sancties te omzeilen. Het decentrale karakter van digitale assets komt zichtbaar boven drijven en de crypto exchanges laten zich in dit conflict niet de wet voorschrijven.
TECHNISCHE ANALYSE
De markt voor digitale assets wordt momenteel gekenmerkt door een hoge mate van onzekerheid en volatiliteit. Na een vrije val van Bitcoin in Januari tot $33.000, noteerde Bitcoin een stijging in 2 weken tijd van zo’n 40% naar bijna $46.000. Twee pogingen om het cruciale level van 45.5K te doorbreken zijn niet gelukt.
Bitcoin viel als gevolg van de oorlogsdreiging tussen Rusland en Oekraïne terug naar $34.700 per 24 Februari. Echter, in de laatste dagen van de maand toonde Bitcoin een enorme veerkracht door op $43.000 de maand Februari redelijk goed af te sluiten.
Op basis van technische analyse zit de markt voor digitale assets sinds December ’21 in een medium-term downtrend, maar mogelijk ook in een re-accumulatie zone van een long-term uptrend. Indien Bitcoin boven de $36.000 dollar kan standhouden en de weg omhoog kan vinden om door de $45.000 grens te breken, dan kan er een zeer interessant bullish momentum ontstaan. Valt Bitcoin onder de $36.000, dan is er een reële kans dat we meer downside gaan zien richting 30K en wellicht zelfs lager. Vooralsnog is het vooral afwachten totdat de markt een overtuigende richting kiest.
ONCHAIN ANALYSE
De huidige markt is vanuit on-chain perspectief zeer interessant. Vooralsnog is er geen sprake geweest van een echt grootschalig capitulatie evenement waarbij investeerders massaal uit angst en paniek verkopen en de-risken. De “Exchange Net Position”, een indicator welke aangeeft of BTC en ETH in of uit de exchanges vloeien, geeft mixed signalen. Vooralsnog is de outflow net iets groter dan de inflow, wat een teken is dat lange termijn BTC-HODL’ers hun tokens verschuiven van exchanges naar minder liquide wallets. Een lange termijn bullish signaal.
Ook bij miners heerst er momenteel veel onzekerheid en overwegend terughoudendheid. Dit is op te maken uit belangrijke indicatoren als een dalende hash rate, de relatief hoge mining difficulty en een relatief lage PUELL multiple.
CONCLUSIE
De maand Februari 2022 gaat de boeken in als een historische maand op het gebied van macro economische en geopolitieke ontwikkelingen. De impact van deze ontwikkelingen is nog moeilijk te overzien. Maar tegelijkertijd staat wel vast dat de wereld zich na een lange tijd van economische groei zal moeten opmaken voor een grillige en onzekere tijd. De tijd zal uitwijzen of de markt voor digitale assets in deze onzekere tijd met haar decentrale karakter tot een doorbraak kan komen qua adoptie.