Januari 2022.
Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van digitale assets en relevante macro-economische ontwikkeling.
Macro-economische ontwikkelingen
Digitale assets
Ook de markt voor digitale assets kent tot op heden een moeizame start van 2022. In navolging van het sentiment op de financiële markten corrigeerde BTC ruim 30%. De bewegingen in de koersen van digitale assets, zowel naar boven als naar beneden, zijn over het algemeen altijd groter dan op de reguliere financiële markten. Een correctie van 30% is fors, maar dergelijke volatiliteit is zeker niet ongebruikelijk bij een sterk groeiende markt zoals deze. De totale marktwaarde van digitale assets steeg in November 2021 tot bijna 3 biljoen dollar. Ondanks de hoge volatiliteit en de grote daling van afgelopen weken, is de totale marktwaarde van digitale assets met zo’n 2 triljoen dollar nog steeds het drievoudige ten opzichte van de waarde van het ecosysteem in 2017.
Vóór de pandemie vertoonden digitale assets weinig correlatie met belangrijke aandelenindices. Maar op basis van een gunstige financieel klimaat en het toetreden van meer particulieren en institutionele beleggers, beweegt de digitale asset class zich steeds meer hand in hand met bestaande financiële markten.
DE GROEI VAN HET ECOSYSTEEM GAAT DOOR
Ondanks de volatiliteit in de markt, blijft het ecosysteem van digitale assets groeien. Volgens een rapport van Galaxy Digital hebben durfkapitalisten in 2021 ruim $33 miljard dollar geïnvesteerd in crypto en blockchain bedrijven. Dat is meer dan in alle voorgaande jaren tezamen. Sinds 2020 is het aantal blockchain wallets verdubbeld en zijn toepassingsgebieden als Decentralized Finance (DeFi) en Non Fungible Tokens (NFT’s) aan het doorbreken. In 2021 is de markt voor DeFi gegroeid naar een waarde van ruim $200 miljard dollar en de markt van NFT’s naar ruim $41 miljard dollar.
Met de groei van het ecosysteem en de adoptie, neemt ook de regulering toe. Zowel Amerika als Rusland hebben aangekondigd dat ze op korte termijn met een roadmap komen voor regulering van het ecosysteem. Ondertussen buigen steeds meer Centrale Banken zich over de vraag hoe om te gaan met de opkomst van de digitale stablecoins. Vanuit het ecosysteem zelf zoeken grote exchanges zoals Binance steeds meer toenadering tot overheden om afspraken te maken over het belasten van digitale assets.
TECHNISCHE & ONCHAIN ANALYSE
Bitcoin wordt met ruim 42% dominantie in het ecosysteem van digitale assets nog steeds gezien als de koploper van de markt. 2021 was een zeer constructief jaar voor Bitcoin. Gedurende het jaar verschuiven veel Bitcoins naar wallets van institutionele partijen. De eerste futures ETF werd in oktober goedgekeurd door de SEC waarmee de CME futures markt kan speculeren op de Bitcoin prijs. Bitcoin zette in november 2021 een nieuw record op $ 68.991 en het sentiment in de markt is “greedy”.
Institutionele beleggers begonnen met het nemen van winst en de markt begon te corrigeren vanaf december. Desalniettemin sloot BTC het jaar af met een prijs van $ 46.150, een stijging van $ 18.804 (68,8%) sinds het begin van het jaar In 2021.
In 2022 heeft Bitcoin echter niet dezelfde mate van bullish momentum als vorig jaar. Een structurele verandering in het marktsentiment en de onzekerheid op de financiële markten leiden tot een stevige correctie in de afgelopen weken. In navolging van het sentiment op de beurs, corrigeert BTC tot $33.000. Technische analyse geeft aan dat BTC met het doorbreken van een belangrijke supportlevel op $40.000 een periode tegemoet gaat met veel volatiliteit.
CONCLUSIE
De markt voor digitale assets heeft in 2021 een grote stap gezet naar meer volwassenheid en adoptie. Na een overwegend positief jaar met op vele fronten nieuwe records en structurele positieve ontwikkelingen, kent de markt voor digitale assets een moeilijke start van 2022. Op basis van de aangetoonde correlatie met de financiële markten is de verwachting dat het macro-economisch sentiment voor een groot deel verdere richting gaat bepalen voor de markt van 2022. De opbouw van het ecosysteem voor digitale assets gaat echter onverminderd hard door en toenemende regulering in 2022 zal zorgen voor nog meer acceptatie en toekomst voor digitale assets.