“Web3 vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts in de evolutie van het internet, waarin onchain het nieuwe online wordt. Blockchain, als de onderliggende technologie, en crypto, als een cruciale toepassing ervan, vormen samen dé investeringskans van dit decennium.”
Visie
Terwijl het internet evolueert, ontsluit blockchain-technologie een marktkans van miljarden dollars, waarbij geautomatiseerd vertrouwen, transparantie en gedecentraliseerde consensus worden beschouwd als de nieuwe hoekstenen voor de volgende generatie internet, genaamd Web3.
Web3 omvat platforms en applicaties die verschuivingen naar een toekomstig, gedecentraliseerd internet met open standaarden en protocollen mogelijk maken, terwijl de digitale eigendomsrechten worden beschermd, waardoor gebruikers meer eigenaarschap over hun gegevens krijgen en nieuwe bedrijfsmodellen worden gekatalyseerd.
Blockchain as the next generation of the internet (web 3)
Metaverse, NFT’s and GameFi
Blockchain leading to a renaissance of the global financial system
Blockchain as a digital native store of value
Historie van het internet
Web 1
De eerste “read-only” versie van het internet (web1, 1990 – 2000) bestond uit statische websites zonder interactiemogelijkheid.
Web 2
Het internet zoals we deze nu kennen (web2, 2000 – heden) introduceerde interactieve en sociale functies, waardoor gebruikers niet alleen informatie konden consumeren, maar ook content konden creëren en delen. Platformen zoals Facebook, Twitter, en YouTube stelden gebruikers in staat om zich te verbinden, te communiceren, en media te delen op een ongekende schaal.
Met Web2 kwam tevens de ontwikkeling van gebruiksvriendelijke webapplicaties die complexe taken eenvoudiger maakten. Denk aan diensten zoals Google Docs, die collaboratief werken in real-time mogelijk maken, en online marktplaatsen zoals Amazon en eBay, die het kopen en verkopen van goederen en diensten vereenvoudigden.
Een groot nadeel van web2 is de gecentraliseerde datacollectie en monetarisatie. Veel Web2-platformen verzamelen grote hoeveelheden gebruikersdata om gerichte advertenties en gepersonaliseerde ervaringen aan te bieden. Bedrijven zoals Google en Facebook gebruiken deze gegevens om inkomsten te genereren door middel van advertenties, wat leidt tot een gecentraliseerd internet landschap waar enkele grote spelers domineren. De privacy van de gebruiker is hiermee nog minimaal, waarbij hacks van centrale databases de privacy verder minimaliseren, en gebruikers kunnen niet zelf kiezen welke data wel en niet gedeeld wordt
Web 3
In Web3, de volgende iteratie van het internet die nu in ontwikkeling is, zullen deze punten aanzienlijk evolueren. In plaats van gecentraliseerde sociale netwerken beheerd door enkele grote bedrijven, zal Web3 bestaan uit gedecentraliseerde platformen die eigendom zijn van de gebruikers zelf. Gebruikers zullen directe controle hebben over hun gegevens en bijdragen, gefaciliteerd door blockchain-technologie. Dit kan leiden tot een eerlijker en transparanter systeem waarbij gebruikers rechtstreeks worden beloond voor hun deelname.
In plaats van gebruiksvriendelijke webapplicaties beheerd door centrale entiteiten, zullen decentrale applicaties (dApps) op blockchain-platforms draaien. Deze dApps bieden dezelfde functionaliteit als traditionele apps, maar zonder een centrale autoriteit. Dit verhoogt de transparantie, veiligheid en gebruikerscontrole, terwijl tegelijkertijd de privacy wordt gewaarborgd door middel van cryptografische technieken.
In plaats van gecentraliseerde datacollectie en monetisatie door grote bedrijven, zullen gebruikers in Web3 de controle over hun eigen gegevens behouden. Ze kunnen ervoor kiezen om hun gegevens te delen en direct te profiteren van deze transacties door middel van token-economieën. Dit betekent dat gebruikers worden beloond voor hun data en bijdragen aan het netwerk, wat een rechtvaardiger economische omgeving bevordert.
Web3 belooft dus een meer gedecentraliseerde, transparante en gebruikersgerichte versie van het internet te worden, met een focus op privacy, veiligheid en rechtvaardige verdeling van waarde en waarbij de regie weer bij de gebruiker komt te liggen in plaats van bij de grote Tech bedrijven.
Blockchain
Blockchain-technologie speelt een cruciale rol in de evolutie van het internet naar Web3. Het vormt de basis voor een nieuw digitaal tijdperk, waarin gedecentraliseerde toepassingen en slimme contracten de norm worden, en onchain het nieuwe online.
Blockchain is gebaseerd op wiskunde, cryptografie, speltheorie en incentive modellen die leiden tot geautomatiseerd vertrouwen, transparantie, en privacy en autonomie voor de gebruiker.
Geautomatiseerd vertrouwen door decentrale consensus: Blockchain-technologie maakt een gedecentraliseerd netwerk mogelijk waarin geen enkele entiteit de volledige controle heeft. Dit elimineert de noodzaak van tussenpersonen en stelt gebruikers in staat om direct en veilig met elkaar te communiceren en transacties uit te voeren. Vertrouwensloosheid betekent dat gebruikers transacties kunnen valideren zonder afhankelijk te zijn van een centrale autoriteit, wat een fundamenteel principe is van Web3.
Transparantie: Alle transacties die op een blockchain worden uitgevoerd, zijn openbaar en permanent vastgelegd in een onveranderlijk grootboek. Dit zorgt voor volledige transparantie, waardoor elke transactie kan worden gecontroleerd en geverifieerd door alle deelnemers. Deze onveranderlijkheid voorkomt fraude en manipulatie zoals we deze kennen van web2, wat bijdraagt aan de integriteit en betrouwbaarheid van de gegevens en systemen binnen Web3.
Privacy en autonomie: Blockchain stelt gebruikers in staat om echte eigendom en controle over hun digitale activa en gegevens te behouden. Door middel van cryptografische sleutels hebben gebruikers de exclusieve toegang en controle over hun informatie en middelen. Dit bevordert privacy en autonomie van gebruikers, die zelf kunnen beslissen hoe en met wie ze hun gegevens delen binnen het web3-ecosysteem.
Blockchain als dé investeringskans van dit decennium
De transitie naar Web3 bevindt zich in de beginfase en zal de komende jaren versneld plaatsvinden door de groeiende weerstand tegen gecentraliseerde platformen, gecombineerd met de versnelde ontwikkeling van op blockchain gebouwde toepassingen.
De huidige web3 adoptie staat gelijk aan de adoptie van het internet in 1998, op basis van het huidige aantal gebruikers. Marktonderzoeken voorspellen dat het aantal web3 gebruikers richting 2030 explosief zal stijgen naar een range van 3,7 tot 5 miljard gebruikers in 2030. Dit staat gelijk aan 11,5x – 16x het huidige aantal web3 gebruikers.
Daarnaast bedraagt de door marktonderzoekers voorspelde groei in de web3 marktomvang 2022 – 2030 bedraagt gemiddeld 2.150%, met een range 1.500% – 2.950%. De gemiddelde jaarlijkse groei (CAGR) in marktomvang bedraagt 43,4%, met een range 41,5 – 47,1%.
Blockchain, als onderliggende technologie van web3, vormt daarom een van de allergrootste investeringskansen van dit decennium, met een potentieel hoge Return on Investment (10 – 30x richting 2030).
Crypto
Cryptografisch versleutelde tokens (crypto) vormen een integraal en onmisbaar onderdeel van blockchain protocollen, en zijn essentieel voor de algemene werking en beveiliging van blockchain protocollen. Vrijwel elk blockchain protocol heeft een vast aantal tokens (zo heeft Bitcoin er 21 miljoen) en de waarde van tokens van een protocol wordt bepaald door de (verwachte toekomstige) adoptie van het protocol
Door het kopen van crypto tokens kan geïnvesteerd worden in een blockchain protocol (i.p.v. aandelen van web2 bedrijven)
Cryptografisch versleutelde tokens, ook wel crypto genoemd, zijn digitale activa die deze blockchain netwerken aandrijven en vormen een essentieel en onmisbaar onderdeel van blockchain protocollen. Ze worden gebruikt om transactiekosten te betalen, nieuwe functies binnen het netwerk mogelijk te maken, en als beloning voor de gebruikers die helpen bij het onderhouden van het netwerk door bijvoorbeeld transacties te verifiëren. Dit proces maakt gebruik van cryptografie, een techniek die gegevens versleutelt om ze veilig en alleen leesbaar te maken voor geautoriseerde partijen.
Elk blockchain protocol heeft meestal een vast aantal tokens. Neem bijvoorbeeld Bitcoin, het eerste en meest bekende blockchain protocol, dat een maximum van 21 miljoen Bitcoin heeft. De waarde van deze tokens wordt grotendeels bepaald door hoe populair en nuttig het blockchain protocol is, oftewel de (verwachte toekomstige) adoptie van het protocol. Hoe meer mensen en bedrijven het protocol gebruiken, hoe hoger de vraag naar de tokens en dus hun waarde.
Door het kopen van crypto tokens kunnen investeerders effectief investeren in het blockchain protocol zelf, vergelijkbaar met het kopen van aandelen in traditionele bedrijven (zoals de bedrijven in Web2, de huidige fase van het internet waarin we ons bevinden). In plaats van een aandeel in een bedrijf te kopen, koopt een investeerder een deel van de digitale infrastructuur die een blockchain protocol ondersteunt – crypto. Dit maakt het mogelijk om te profiteren van de groei en het succes van de technologie achter het protocol.
Crypto tokens zijn cruciaal voor de werking en beveiliging van blockchain protocollen en bieden een nieuwe manier om te investeren in de digitale infrastructuur van de toekomst: web3.