Juni 2022.

Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van digitale assets en relevante macro-economische ontwikkeling.

KEY TAKEAWAYS

  • De US Federal Reserve verhoogt de rente met 0,75%, de EU zal volgen met minimaal 0,25%.
  • Dollar wordt sterker ten opzichte van de Euro en goud is vooralsnog geen “safe haven”
  • Zware verliezen voor de Nasdaq, S&P en digitale assets
  • Meerdere over-leveraged DeFi protocollen in zwaar weer
  • De BTC $20.000 is een cruciaal support level nu $30.000 support niet heeft gehouden
  • Eerste onchain signalen dat een bodem in zicht komt
  • Beleggingsfondsen investeren steeds meer in digitale assets

Macro-economische ontwikkelingen

Het negatieve sentiment op de financiële markten houdt aan. Zoals we vaker hebben gezien dit jaar, daalde de Nasdaq en S&P in aanloop naar de Federal Open Market Committee meeting (FOMC) van de US Federal Reserve (FED). De Nasdaq ging met bijna 15% hard onderuit naar een nieuwe low van 11.042 punten. De S&P daalde met bijna 13% naar 3.635 punten.

De FED kondigde aan dat ze de rente met 75 basispunten verhogen. Het is de verwachting dat er in de aankomende maanden nog diverse rentestijgingen gaan volgen in een poging om de inflatie onder controle te krijgen. Op de aankomende FOMC meeting van 26-27 juli zal daar naar verwachting meer duidelijkheid over komen. Echter, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne wakkert de inflatie juist aan. Met name de voedsel en energieprijzen stijgen hard als gevolg van de oorlog. In de EU is de inflatie in juni opgelopen naar 8,6%.

Door het toenemende risico op een recessie in het eurogebied wordt de euro steeds zwakker ten opzichte van de dollar. De ECB gaat daarom ingrijpen en heeft op 21 juli een rentevergadering gepland. De rente zal waarschijnlijk worden verhoogd met 0,25%, maar het is ook niet uitgesloten dat de ECB de rente met zelfs 0,5% zal laten stijgen. Hoe dan ook wordt dit een eerste stijging sinds 10 jaar.

Goud als safe haven of hedge”, dat is vaak het geval in tijde dat de financiële markten onder druk staan, er geopolitieke spanningen zijn of als de inflatie stijgt. Direct na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne steeg de prijs van goud. Echter, de laatste tijd daalt de prijs van goud ondanks de spanningen, het negatieve beurssentiment en de oplopende inflatie. De reden hiervoor ligt grotendeels in de relatie met de dollar die snel in waarde stijgt als gevolg van de maatregelen van de FED. De stijgende rente zorgt ervoor dat de dollar een asset wordt met een interessant rendement. Een andere factor is de afremmende economische groei van China, terwijl China de laatste jaren de grootste goud consument was, neemt de vraag naar goud vanuit China momenteel af.

Net als goud wordt bitcoin ook door velen genoemd als een mogelijke safe haven en/of hedge tegen inflatie. Een aantal jaren geleden was de market cap van bitcoin erg klein en waren het vooral de kleine investeerders die de koers van bitcoin beïnvloedden. Sinds de pandemie begin 2020 zien we echter een ander beeld. Uit angst voor massa ontslagen en een wereldwijde recessie zijn institutionele beleggers, gevoed door extreme “money printing” van overheden, op zoek gegaan naar andere assets om toekomstige inflatie te kunnen hedgen. Diverse institutionele partijen, waaronder het op de Nasdaq genoteerde MicroStrategy, hebben grootschalig bitcoin ingeslagen. Daarmee stonden zij aan de basis van de bull run van 2021, maar tegelijkertijd zorgde het in april 2022 voor de hoogste 30-dagen correlatie tussen bitcoin en de Nasdaq in de historie. De vraag is of dit een blijvend hoge correlatie is, of dat er alsnog een ontkoppeling gaat plaatsvinden waarmee bitcoin alsnog de safe haven of hedge kan gaan worden waar velen op hopen.

Digitale assets

In juni kreeg de markt voor digitale assets opnieuw een aantal flinke klappen te verwerken. Terwijl de markt de impact van het instorten van het Terra Luna en UST ecosysteem (welke we uitgebreid hebben behandeld in de vorige update) nog moet verwerken, crashte de Nasdaq en S&P in aanloop naar de FED meeting. Bitcoin kon het 30.000 USD support level niet houden en ging in navolging van de financiële markten wederom hard onderuit en zakte tot het niveau van 17.600 USD, wat lager is dan de top van de bull run van 2017 is (19.511 USD). 

Tijdens de vrije val van bitcoin, kwamen rond 13 juni de eerste berichten naar buiten over problemen bij Celsius Network, een lening platform vergelijkbaar met het Anchor protocol. Met 11.7 miljard dollar onder beheer en 8 miljard aan uitstaande leningen, vormt Celsius een nieuwe bedreiging voor de markt.

Daarbovenop kwam op 15 juni het bericht naar buiten inzake hedge fund Three Arrows Capital (3AC), dat hun posities ter waarde van honderden miljoenen dollars zouden worden geliquideerd als gevolg van dalende koersen. 3AC geldt als een van de grootste hedge funds in het ecosysteem met ruim 10 miljard onder beheer. 3AC is o.a. ook een van de grootste positie houders bij Grayscale Bitcoin Trust. Terwijl Celsius een faillissement lijkt te kunnen afwenden, is ondertussen duidelijk geworden dat 3AC faillissement heeft aangevraagd. Wat de impact hiervan is op andere partijen zal op termijn duidelijk worden, duidelijk is dat verschillende (primair Decentralized Finance gerelateerde) projecten door dit faillissement in de problemen zijn gekomen, waaronder Voyager Digital, Coinflex, Vauld, Solend, Babel en BlockFi. De voornaamste oorzaak hiervan is dat de markt voor digitale assets “over-leveraged” is, wat wil zeggen dat er te veel financieringen zijn verstrekt met te weinig of niet verzekerd onderpand.

De verwachting is dat de markt nog meer zal “deleveragen”.  Dat bedrijven met een gezonde balans de bedrijven met te hoge leverage en weinig kapitaal zullen overnemen of vervangen. Zo heeft FTX een deal gesloten voor de overname van BlockFi, speelt Binance een rol bij de redding van Solend, lijkt Goldman Sachs betrokken te zijn bij de redding van Celsius en is Nexo bezig met de overname van Vauld.   

De storm inzake de stablecoins, welke in de vorige update uitvoerig is behandeld, lijkt enigszins te zijn gaan liggen. Controversiële stablecoin US Tether heeft ruim 15 miljard dollar marktaandeel verloren aan USDC. De liquiditeit achter US Tether wordt betwist vanwege een groot deel aan “onbekende” commercial papers die worden opgevoerd als dekking. US Tether heeft echter recent aangekondigd dat zij de dekking op basis van commercial papers met zo’n 58% hebben verlaagd van 20 miljard dollar naar 8,5 miljard dollar.

De huidige turbulente ontwikkelingen vertonen veel overeenkomsten met de opkomst van het internet en de tijdelijke crash van 2000. Veel bedrijven gingen ten onder, maar de technologie is gebleven en werd uiteindelijk het fundament voor wat we nu “onze digitale samenleving” noemen. De recente ontwikkelingen tonen wel aan dat de markt behoefte heeft aan regulering.

TECHNISCHE ANALYSE

De Bitcoin dominantie is in juni gezakt van 47% naar zo’n 43%. De voornaamste reden van deze daling is dat beleggers bij dalende koersen massaal vluchten naar stablecoins. Ruim 17% van de totale market cap zit nu in stablecoins.

Bitcoin startte de maand juni met een koers rond 30.000 dollar, het eerdergenoemde kritieke support level. Dit support level werd doorbroken, resulterend in een sell-off tot een koers van 17.600 dollar op het dieptepunt van juni. Daarmee werd de CME gap van 28 december 2020 gevuld. De nog openstaande CME gaps zijn de niveaus 28.8K en 35.5K USD.

Recent heeft bitcoin het 2oK USD niveau opwaarts doorbroken, waarmee 20K USD weer als support level is gaan dienen. Indien bitcoin dit support level houdt is een stijging te verwachten, echter indien bitcoin opnieuw door dit support level zakt is het niet uitgesloten dat we een daling richting 13k of wellicht zelfs 10K USD gaan zien.

Een zorgwekkend signaal is dat de monthly Exponential Moving Average (EMA) ribbon is doorbroken naar beneden, wat een indicator kan zijn voor een daling voor langere termijn indien bitcoin de komende maanden niet in staat is om boven de 23K te sluiten per het einde van de maand (op de monthly time frame). De RSI en StochRSI levels op zowel de monthly als de weekly timeframe zijn extreem laag en bevinden zich duidelijk in de “bearish control zone”. 

ONCHAIN ANALYSE

Onchain analyse toont aan dat de outflow van bitcoins van exchanges toeneemt. Dat wil zeggen dat mensen hun bitcoins van exchanges afhalen en in eigen beheer nemen. Daarnaast hebben Bitcoin miners naar schatting voor ruim $500 miljoen dollar aan bitcoins verkocht om de kosten voor het minen te dekken omdat de opbrengst per bitcoin flink is gedaald. De hash ribbon indicator bevestigt dit signaal. Het netwerk is echter zo geprogrammeerd dat de hash rate automatisch zal afnemen zodat de mining-difficulty zal verminderen. Wat de miners weer zal stimuleren om te gaan minen. Echter, dit proces kan enkele weken tot maanden duren voordat het voor miners weer interessant wordt om te gaan minen.

De SOPR (Spent Output Profit Ratio) indicator staat momenteel rond de 0.6, wat betekent dat coins gemiddeld met verlies worden verkocht. Dit is vaak een signaal voor capitulatie en dat een prijsbodem nabij is. De bitcoin’s MVRV Ratio geeft een vergelijkbaar beeld, met een waarde van 0.9.

STEEDS MEER INVESTERINGEN IN DIGITALE ASSETS

Beleggingsfondsen blijken hun interesse niet te verliezen in digitale assets, ondanks de hierboven uiteengezette volatiliteit in de sector. Het internationale accountants- en adviesbedrijf PwC bracht onlangs haar 4e crypto hedgefonds rapportage van het jaar uit. Hieruit blijkt dat het aantal traditionele beleggingsfondsen dat investeert in digitale assets is gestegen van 21% een jaar geleden, naar 38% vandaag de dag.

De meeste traditionele hedgefondsen zijn nog maar net begonnen volgens het rapport, aangezien 57% minder dan 1% van het totale vermogen onder beheer in digitale asset heeft. Voor 20% van deze fondsen vertegenwoordigen digitale assets echter tussen 5% en 50% van het beheerd vermogen. Bovendien is tweederde van de fondsen die momenteel in digitale assets investeren van plan om tegen het einde van dit jaar meer kapitaal in deze activa te investeren.

CONCLUSIE

In lijn met de daling van de Nasdaq en de S&P heeft ook de markt voor digitale assets een maand achter de rug met koersdalingen over de gehele linie. Door het faillissement van Three Arrows Capital en de problemen bij verschillende andere projecten door hun “over-leveraged” positie was de onrust in de markt groot. De roep om regelgeving op dit en andere gebieden neemt toe en dat zal voor de lange termijn het fundament kunnen zijn voor een gezonde groei.

 

Inmiddels is de markt weer iets gestabiliseerd en is de bitcoin koers van 20.000 USD een belangrijk support level. De eerste signalen voor een bodem zijn aanwezig, maar het herstel van de markt zal tijd nodig hebben en tevens sterk afhangen van de macro economische ontwikkelingen ten aanzien van de inflatie, hierbij is de eerstvolgende FED meeting van 26 & 27 juli een belangrijk beslismoment.

OVERIG KORT NIEUWS UIT DE SECTOR

Interested in our services?

Contact us.