Mei 2022.

Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van digitale assets en relevante macro-economische ontwikkeling.

KEY TAKEAWAYS

  • De US Federal Reserve verhoogt de rente met 50 basispunten en maakt plan bekend voor het afbouwen van haar balans met 47,5 miljard dollar per maand, startend in juni.
  • Ondanks de verwachte uitkomst van de FOMC meeting daalde de Nasdaq op 20 mei naar een nieuw dieptepunt van 11.500 punten en de S&P naar 3.812 punten.
  • Digitale markten crashen in mei en verliezen in enkele dagen ruim 800 miljard aan waarde, Bitcoin zakt van $40.600 naar $25.500 op dieptepunt.
  • Terra Luna protocol, UST en Anchor gaan ten onder na vermoedelijke gemanipuleerde attack. Tientallen miljarden verdampen uit het ecosysteem.
  • Stablecoins hebben een belangrijke functie, maar er is behoefte aan transparantie over de onderliggende waarde en daarmee de waardevastheid. Central Bank Stablecoins springen in dat gat.
  • Bitcoin dominantie neemt toe. Vooralsnog veel support op 29-30K level, maar Nasdaq en S&P bepalen de richting.

Macro-economische ontwikkelingen

Na overwegend negatief beurssentiment in April, startte de Nasdaq op 2 mei met een koers rond 12.700 punten, de S&P op 4.065 punten en BTC op $37,700. In aanloop naar de FOMC meeting van de US Federal Reserve op 4 mei waren beleggers afwachtend en voorzichtig.

 

De FOMC kondigde op 4 mei aan dat ze de rente met 50 basispunten zouden verhogen naar een bandbreedte van 0,75% tot 1%. Daarnaast maakte de FOMC haar plan bekend om vanaf juni te beginnen met het afbouwen van haar balans met 47,5 Miljard dollar per maand.

 

De renteverhoging volgt op de verhoging van de rente met 25 basispunten van de FOMC in maart – wat de eerste verhoging was sinds eind 2018. De laatste keer dat de Federal Reserve de rente verhoogde tijdens opeenvolgende vergaderingen was in 2006. Dit is het tweede hoofdstuk van wat een langdurige campagne van renteverhogingen belooft te worden, die waarschijnlijk tot 2023 zal duren. De Federal Reserve probeert een zogenaamde “zachte landing” voor de Amerikaanse economie te bewerkstelligen in een poging om de rentetarieven voldoende te verhogen om de oplopende inflatie tegen te gaan, maar niet zo hoog dat er een nieuwe recessie ontstaat.

De aankondigingen van de FOMC waren in lijn met de verwachtingen en de markt reageerde in eerste instantie positief. De Nasdaq en S&P stegen binnen enkele uren met zo’n 4-5%. Bitcoin steeg naar $40.000. Deze snelle korte stijging bleek echter een zogenaamde “fake-out” (=schijn) move omhoog.

 

De twee weken na de FOMC meeting liet de markt echter haar ware gezicht zien. De angst en onzekerheid in de markt overheerst en er is weinig zicht op structureel herstel. De Nasdaq daalde op 20 mei naar 11.500 basispunten, een nieuw dieptepunt sinds november 2020. En de S&P dook onder de 4.000 puntengrens naar 3.812 punten. Pas in de laatste week van mei toonde de markt enig herstel. De Nasdaq sloot een zeer turbulente maand uiteindelijk af rond 12.600 punten en de S&P rond 4.100 punten.

Digitale assets

Het negatieve beurssentiment in mei initieerde voor Bitcoin en de markt voor digitale assets een flinke crash. Tussen 5 mei en 12 mei zakte Bitcoin van $40.600 naar $25.500, een daling van iets minder dan 40 procent. In slechts enkele dagen verloor de totale markt voor digitale assets ruim 800 miljard aan waarde.

Naast de koersdalingen van de Nasdaq en S&P en een stevige afwijzing van beleggers van het relevante 40K level van Bitcoin, was er een nog een andere reden voor de grove sell-off, namelijk de plotselinge ondergang van TERRA LUNA, ANCHOR en “stablecoin” UST. Met deze ondergang zijn in heel korte tijd tientallen miljarden in het ecosysteem verdampt. Wat is hier gebeurd en in hoeverre vormt dit een bedreiging voor de markt van digitale assets in algemene zin? Hieronder een recap.

HET TERRA ECOSYSTEEM

Laten we beginnen met een korte uitleg over LUNA, ANCHOR en UST. Terra Luna is een blockchain protocol dat de UST stablecoin gebruikt voor prijsstabiele betaalsystemen en toepassingen. Het Anchor protocol is een “lending protocol” (een platform waar leningen worden gesetteld tussen lening gevers en lening nemers) en een van de toepassingen op de Terra Luna Blockchain. UST is een stablecoin waarbij het algoritme zorgt voor een “stabiele” waarde van $1.

De Luna – token en UST zijn wederzijds afhankelijk van elkaar, aangezien het succes van Terra- ecosysteem een resultaat is van de adoptie van de UST stablecoin, waarbij Luna de onderliggende waarde vormt voor de stablecoin en andersom. Het algoritme bepaalt of er Luna tokens worden geprint danwel worden vernietigd om daarmee de UST op een stabiele waarde te houden van $1. Met het algoritme worden de vraag en het aanbod in het ecosysteem gereguleerd op basis van de groei danwel krimp van het ecosysteem.

De populariteit van de technologie en het ecosysteem steeg in korte tijd naar grote hoogte. Op 4 mei jl.. vertegenwoordigde het Terra Luna protocol een waarde van 30 miljard, UST ruim 18 miljard en ANCHOR ruim 700 miljoen dollar. Ruim 14 miljard UST zat vast in het lending protocol Anchor waarbij lening gevers een 20% rente per jaar werd beloofd op hun UST.

DE CRASH VAN LUNA-UST

De meest simpele uitleg is dat het Anchor protocol zo snel groeide, dat klanten van Anchor niet meer het vertrouwen hadden of Anchor voldoende liquide was om de 20% rente te kunnen blijven garanderen. Tegelijkertijd vond er een vermoedelijk gemanipuleerde “attack plaats met als gevolg dat de UST haar $1 waarde verloor. Zowel het algoritme alsook een 3 miljard grote BTC-reserve van de Terra Foundation (bedoeld om de $1 UST waarde te kunnen herstellen) waren niet bij machte om de UST stabiel te krijgen op $1. Daarbovenop daalde de waarde van de Luna-token mee met de daling op de traditionele financiële markten. In rap tempo verloren mensen het vertrouwen in het mechanisme en de waarde van UST en het Terra netwerk.

Al deze krachten hadden een versterkend effect op elkaar waardoor er een bankrun ontstond op UST waarbij het Anchor protocol leegstroomde. De verkoopdruk op UST en de Luna-token leidde respectievelijk tot een nog lagere UST-waarde onder $1 en een nog sneller dalende prijs van de Luna-token. Er ontstond een zogenaamde niet te stoppen “death-spiral”. In amper 24 uur tijd viel het gehele ecosysteem rondom Terra Luna en UST om en verdampte vele miljarden.

STABLECOINS

De plotselinge ondergang van UST en de Luna-token brengt de vraag op in hoeverre stablecoins in het ecosysteem van digitale assets een onmisbare assets zijn danwel een liability.

In het ecosysteem van digitale assets is er behoefte aan een veilige, waardevaste betaaleenheid die snel en eenvoudig vrij kan bewegen in het internationale landschap. Fiat currencies zoals EUR en USD hebben een rol in het ecosysteem bij exchanges, maar kunnen niet vrij bewegen binnen het blockchain netwerk en mede vanwege de beperkingen van lokale regelgeving.  Een groeiend ecosysteem heeft behoefte aan extra liquiditeit om te kunnen investeren in groei. In een groeiende economie brengen centrale banken namens overheden geld in omloop en in het geval van een krimpende economie onttrekken de banken geld uit het systeem om inflatie tegen te gaan. Dit is een decennia oud mechanisme. Binnen het snelgroeiende, globale, ecosysteem voor digitale assets fungeren Stablecoins als een veilige, waardevaste betaaleenheid die vrij kan bewegen over het blockchain netwerk. In een dalende markt, vluchten beleggers vaak naar stablecoins om de waarde van hun portfolio “tijdelijk” te kunnen stabiliseren.

Met de groei van het ecosysteem zijn er steeds meer stablecoins in omloop. De top 10 stablecoins vertegenwoordigen bij elkaar een waarde van ruim 15o miljard dollar. Dat is momenteel zo’n 12% van de totale waarde van het digitale ecosysteem. Waarbij de USD Tether (USDT), USD Coin (USDC) en Binance USD (BUSD) met respectievelijk 72, 54 en 18 miljard marketcap ruim 95% vertegenwoordigen.    

De kracht van een stablecoin is het feit dat het een waardevaste eenheid is. Maar stablecoins kennen ook risico’s. De vraag is o.a. wat de onderliggende waarde van een stablecoin daadwerkelijk is, hoe legitiem deze waarde is en wie deze waarde eigenlijk bepaalt.

 

Er zijn op basis van de onderliggende waarde verschillende type stablecoins:

1) Collaterized Fiat; waarbij de onderliggende waarde een equivalent is van fiat currencies ten opzichte van de supply. Dus bijvoorbeeld voor iedere stablecoin ligt 1 euro of USD in de kluis.  

2) Collaterized Crypto; waarbij de onderliggende waarde is gebaseerd op een voorraad crypto assets.

3) Collateralized commodity; waarbij de onderliggende waarde is gebaseerd op goud, zilver, vastgoed, olie etc.

4) Algoritmische stablecoins; waarbij middels een algoritme de prijs stabiel wordt gehouden door geautomatiseerd de vraag en aanbod tussen het aantal stablecoins in omloop enerzijds, en de onderliggende token anderszijds, te reguleren. Zoals bij UST met als onderliggende waarde de  LUNA token.

 

Kijken we naar de onderliggende waarde van de drie grootste stablecoins dan geeft dat het volgende beeld:

USDT

USDT is met ruim 70 miljard enerzijds de grootste stablecoin, maar tegelijkertijd is het ook de minst transparante stablecoin ten aanzien van de onderliggende waarde. Een recent rapport van 31 maart jl., uitgevoerd door MHA Cayman, toont aan dat USDT volledige dekking heeft met o.a. ruim 4 miljard in cash, 20 miljard aan “commercial papers” en 39 miljard aan “US Treasury Bills”. De vraag blijft in hoeverre de commercial papers en US Treasury Bills in korte tijd liquide gemaakt kunnen worden indien er sprake zou zijn van een eventuele bankrun. MHA MacIntyre Hudson is gereguleerd door het Institute of “Chartered Accountants in England and Wales” en claimt een onafhankelijk onderdeel te zijn van Baker Tilly International.  

USDC

De USDC stablecoin is gecreëerd door CENTRE, een organisatie die is opgericht door crypto-exchange Coinbase en het FinTech bedrijf Circle. Elke USDC is inwisselbaar voor één dollar en wordt gedekt door één dollar of een in dollar uitgedrukt activum met een equivalente waarde die wordt aangehouden op rekeningen bij gereguleerde Amerikaanse financiële instellingen. Die rekeningen worden gecontroleerd door het Amerikaanse accountantskantoor Grant Thornton LLP, dat maandelijkse rapporten uitgeeft over de reserves die USDC ondersteunen.

BUSD

Volgens een rapport van Paxos, is 96% van alle BUSD in omloop gedekt door cash en cash equivalenten. De resterende 4% is gedekt door US treasury Bills. Maandelijks worden de audit rapporten inzichtelijk gemaakt die inzicht geven in de onderliggende waarde.  BUSD wordt daarnaast getoetst op de hoogste compliance standaarden vanuit de New York State Department of Financial Services (NYDFS).   

Vooralsnog lijken de grootste stablecoins dus voldoende reserves te kunnen aantonen ter dekking van hun supply. Een andere uitdaging waar internationale autoriteiten mee worstelen, is dat de stablecoins centraal worden beheerd door private ondernemingen. Autoriteiten hebben onvoldoende grip op het reguleren van de circulating supply van stablecoins in het ecosysteem voor digitale assets. Dit is waarom er steeds meer onderzoek wordt gedaan door centrale banken voor het lanceren van zogenaamde gereguleerde Central Bank Stable Coins (CBDCs).

Samengevat zijn de huidige stablecoins nog steeds een belangrijke hoeksteen in het ecosysteem van digitale assets met diverse functies die fiat currencies binnen het ecosysteem niet kunnen bieden. Ondanks alle controversie ten opzichte van de onderliggende waarde. Echter, er bestaat weinig twijfel over de functie van stablecoins in het ecosysteem. Op basis van alle aandacht van autoriteiten voor dit onderwerp lijkt het daarom een kwestie van tijd totdat er volledig transparante en gereguleerde stablecoins de rol gaan overnemen van eventueel minder transparante en gereguleerde stablecoins.  

CONCLUSIE

De maand mei was geen goede maand voor de financiële markten en zeker niet voor digitale assets. Met de crash van Bitcoin en de ondergang van het Terra Luna ecosysteem en UST is er veel waarde uit het ecosysteem verdampt. Het vertrouwen in de stablecoins heeft enerzijds een deuk opgelopen, maar het versterkt anderzijds de casus voor gereguleerde en transparante stablecoins zoals bijvoorbeeld Central Bank Digital Currencies. Bitcoin vindt vooralsnog support op het $30K level, maar de Nasdaq en S&P zullen de richting bepalen voor de komende weken.

Interested in our services?

Contact us.